Frequentieregelaar

Wat is een frequentieregelaar, welke soorten zijn er en welke past bij uw toepassing? Een frequentieregelaar past de motorsnelheid aan door de frequentie van de stroom te regelen. SEW ontwikkelt en produceert frequentieregelaars voor het aansturen van aandrijflijnen in machines en installaties. Dit doen wij zowel voor centrale installaties in de schakelkast of voor wandmontage, als voor decentrale installaties. Op deze pagina leggen we uit wat een frequentieregelaar is, hoe deze werkt en wat de verschillende type regelaars van SEW en hun toepassingen.

Wat is een frequentieregelaar? Hoe werkt een frequentieregelaar? Voordelen van een frequentieregelaar Welke soorten frequentieregelaars zijn er? Waar worden frequentieregelaars voor gebruikt? Frequentieregelaars van SEW Frequentieregelaars voor schakelkasten Motorstarters voor decentrale installatie Frequentieregelaars voor decentrale installatie

Wat is een frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar, ook wel bekend als een toerenregelaar of AC-drive, is een elektronisch apparaat dat de snelheid en het koppel van een wisselstroommotor (AC-motor) regelt. Het zet een vaste frequentie van de netspanning om in een variabele frequentie, waardoor nauwkeurige motorbesturing mogelijk is op basis van de toepassingsvereisten.

Zonder frequentieregelaar draait een AC-motor op een constante snelheid, bepaald door de netfrequentie en het motortype. Met een frequentieregelaar is dynamische snelheidsregeling mogelijk, wat essentieel is voor energie-efficiënte en flexibele aandrijfsystemen.

Hoe werkt een frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar wordt tussen de stroomvoorziening en de motor geplaatst en voert drie hoofdprocessen uit:

  1. Gelijkrichting – Zet de wisselstroom (AC) om in gelijkstroom (DC)
  2. DC-link – Stabiliseert de gelijkspanning
  3. Inversie – Zet de gelijkstroom terug om in wisselstroom met instelbare frequentie en spanning

Hierdoor kan de motor onafhankelijk van de netfrequentie werken, met variabele snelheid en koppelregeling.

Wat zijn de voordelen van frequentieregelaars?

Belangrijkste voordelen van het toepassen van een frequentieregelaar zijn:

  • Variabele snelheidsregeling van bijna nul tot volle capaciteit
  • Energie-efficiëntie door afstemming van motorvermogen op de belasting
  • Constante koppelregeling over een breed snelheidsbereik
  • Eenvoudige omkering van draairichting via een stuursignaal
  • Minder mechanische belasting dankzij soepele acceleratie en deceleratie
  • Modulaire systeemopbouw voor flexibele, decentrale architecturen

Welke typen frequentieregelaars zijn er?

Er bestaan twee verschillende typen frequentieregelaars, elk met een eigen werkingsprincipe:

  • Stroomgestuurde frequentieregelaars behouden de verhouding tussen stroom en frequentie (I/f) constant. Ze zijn geschikt voor toepassingen in het hoge megawattbereik, zoals zware industriële aandrijvingen.
  • Spanningsgestuurde frequentieregelaars worden daarentegen toegepast in het lagere megawatt- of kilowattbereik en vertegenwoordigen de modernste technologie. Ze houden de verhouding tussen spanning en frequentie (U/f) constant. Bijvoorbeeld: als een motor ontworpen is voor 230 V bij 50 Hz, dan wordt bij een frequentie van 25 Hz de spanning gehalveerd naar 115 V.

Spanningsgestuurde frequentieregelaars werken volgens het volgende principe:

  • Gelijkrichter – Zet de wisselspanning (AC) van het net om in gelijkspanning (DC).
  • DC-link – Zorgt voor het gladstrijken en stabiliseren van de gelijkspanning.
  • Omvormer (inverter) – Zet de gelijkspanning om in een wisselspanning met een frequentie die past bij de toepassing.

De verhouding tussen spanning en frequentie bepaalt uiteindelijk de motorsnelheid.

Een geïntegreerde regelaar verbindt alle componenten met elkaar en bepaalt of berekent de gewenste snelheid.

Waar worden frequentieregelaars toegepast?

Frequentieregelaars worden gebruikt in een breed scala aan industriële sectoren en toepassingen. Of het nu gaat om aandrijvingen voor pompen en ventilatoren, verwerkingsmachines, transportbanden en assemblagelijnen, of kranen en handlingsystemen, frequentieregelaars zijn tegenwoordig onmisbaar in de industriële productie.

In deze sector maakt een aangepaste of traploos regelbare snelheid het mogelijk om productieprocessen te optimaliseren. Bovendien zorgen aandrijvingen met snelheidsregeling voor een energie-efficiënte werking, wat bijdraagt aan lagere bedrijfskosten en duurzamere productie.

De frequentieregelaars van SEW

Pionier in decentrale aandrijftechnologie

SEW‑EURODRIVE was het eerste bedrijf dat decentrale technologie ontwikkelde en geschikte frequentieregelaars en mechatronische aandrijvingen op de markt bracht. Deze oplossingen helpen installatiekosten aanzienlijk te verlagen en bieden installateurs en machinebouwers de mogelijkheid om hun installaties modulair op te bouwen, zonder de noodzaak van schakelkasten.

Ons portfolio op het gebied van frequentieregeltechnologie omvat ook apparaten voor regeneratieve energievoorziening, die gecombineerd kunnen worden met één of meerdere frequentieregelaars en aandrijvingen. Daarnaast bieden wij basis motorstarters die eenvoudig geïntegreerd kunnen worden met de motorreductor.

Frequentieregelaars voor installatie in schakelkasten

Van eenvoudige frequentieregelaars tot standaard- of toepassingsgerichte regelaars en modulaire servoregelaars, wij bieden een uitgebreid assortiment aandrijfelektronica, geschikt voor decentrale installatie in schakelkasten of verdeelkasten.

Motorstarters voor decentrale installatie

Is een omvormerfunctie alleen voldoende voor uw toepassing? Of wilt u simpelweg een motor aan- en uitschakelen of de draairichting van links naar rechts wijzigen? In dat geval heeft het SEW‑EURODRIVE assortiment ook de juiste producten.

Frequentieregelaars voor decentrale installatie.

Ons portfolio omvat een uitgebreid assortiment frequentieregelaars voor de montage van aandrijfelektronica dicht bij de motor of motorreductor: van eenvoudige regelaars met instelbare op- en aframptijden voor zwaar gebruik in eenvoudige toepassingen, tot standaardregelaars met uitgebreidere besturingsfuncties, tot volledig programmeerbare toepassingsregelaars voor complexe systeemarchitecturen.

Voor een decentrale oplossing voor toepassingen met meerassige bewegingen en installaties met gekoppelde machine-eenheden zijn meerassige servoregelaars de beste keuze.

De decentrale regelaars in ons portfolio omvatten onder andere: