Wat is een elektromotor, welke soorten zijn er en welke past bij uw toepassing? Een elektromotor zet elektrische energie om in mechanische beweging – een essentiële technologie die de basis vormt voor talloze industriële toepassingen.Op deze pagina leggen we uit hoe elektromotoren werken, welke soorten er zijn en voor welke toepassingen ze het meest worden ingezet. Als innovator, fabrikant en leverancier biedt SEW-EURODRIVE een breed assortiment hoogwaardige elektromotoren en aandrijfoplossingen, afgestemd op uw specifieke toepassing.
Hoe breng je dingen in beweging en houd je ze in beweging zonder zelf een spier te verrekken? Terwijl stoommachines mechanische energie opwekken met hete stoom – of preciezer gezegd, stoomdruk – gebruiken elektromotoren elektrische energie als bron. Daarom worden elektromotoren ook wel elektromechanische omzetters genoemd.
De tegenhanger van de elektromotor is de generator, die een vergelijkbare werking heeft. Generatoren zetten mechanische beweging om in elektrische energie. De natuurkundige basis van beide processen is elektromagnetische inductie. In een generator wordt stroom opgewekt wanneer een geleider zich in een bewegend magnetisch veld bevindt. In een elektromotor daarentegen wekt een stroomvoerende geleider magnetische velden op. De afwisselende aantrekkings- en afstotingskrachten vormen de basis voor het genereren van beweging.
In het algemeen bestaat het hart van een elektromotor uit een stator en een rotor. De term "stator" is afgeleid van het Latijnse werkwoord stare = "stil staan". De stator is het stilstaande deel van een elektromotor en is stevig bevestigd aan de eveneens onbeweeglijke behuizing. De rotor daarentegen is bevestigd aan de motoras en kan bewegen (roteren).
Bij wisselstroommotoren, ook wel AC motoren genoemd, bevat de stator een zogenaamde gelamineerde kern, die is omwikkeld met koperdraad. De wikkeling fungeert als spoel en genereert een roterend magnetisch veld wanneer er stroom door de draden loopt. Dit magnetisch veld wekt een stroom op in de rotor, die op zijn beurt een elektromagnetisch veld rond de rotor creëert. Hierdoor draait de rotor (en de eraan bevestigde motoras) mee met het roterende magnetische veld van de stator.
De elektromotor zet deze roterende beweging vervolgens in om een tandwielkast aan te drijven (als koppelomvormer en snelheidsregelaar) of om direct een toepassing aan te drijven als lijnmotor.
Alle uitvindingen begonnen met de gelijkstroommotor (DC-motor). Tegenwoordig zijn wisselstroommotoren (AC-motoren) in diverse uitvoeringen de meest gebruikte elektromotoren in de industrie. Ze hebben allemaal hetzelfde resultaat: de roterende beweging van de motoras. De werking van AC-motoren is gebaseerd op hetzelfde elektromagnetische werkingsprincipe als dat van de DC-motor.
Zoals bij de meeste elektromotoren bestaan DC-motoren uit een stilstaand deel, de stator, en een bewegend onderdeel, de rotor. De stator bestaat uit een elektromagneet die het magnetisch veld opwekt, of uit permanente magneten die continu een magnetisch veld genereren. Binnenin de stator bevindt zich de rotor, ook wel anker genoemd, die is omwikkeld met een spoel. Als de spoel wordt aangesloten op een gelijkstroombron (zoals een batterij, accu of gelijkspanningsvoeding), ontstaat er een magnetisch veld en verandert de ferromagnetische kern van de rotor in een elektromagneet.
De rotor is via lagers beweeglijk gemonteerd en kan draaien zodat hij zich uitlijnt met de aantrekkende, dus tegengestelde polen van het magnetisch veld – met de noordpool van het anker tegenover de zuidpool van de stator, en omgekeerd.
Om de rotor in een continue draaiende beweging te houden, moet de magnetische uitlijning steeds opnieuw worden omgekeerd. Dit gebeurt door de stroomrichting in de spoel te veranderen. De motor heeft hiervoor een zogenaamde commutator. De twee stroomtoevoerende contacten zijn verbonden met de commutator, die zorgt voor de ompoling. De afwisselende aantrekkings- en afstotingskrachten zorgen ervoor dat het anker/de rotor blijft draaien.
DC-motoren worden vooral gebruikt in toepassingen met een laag vermogen, zoals kleinere gereedschappen, hijswerktuigen, liften of elektrische voertuigen.
In plaats van gelijkstroom heeft een AC-motor driefasige wisselstroom nodig. In asynchrone motoren is de rotor een zogenaamde kooirotor (squirrel cage rotor). De rotatie ontstaat door elektromagnetische inductie van deze rotor. De stator bevat wikkelingen (spoelen) die onderling 120° verschoven zijn (driehoekig) voor elke fase van de driefasige stroom. Wanneer deze worden aangesloten op de driefasige stroom, bouwt elke spoel een magnetisch veld op dat roteert in het ritme van de tijdsverschoven netfrequentie. De elektromagnetisch geïnduceerde rotor wordt door deze magnetische velden meegetrokken en roteert. Een commutator zoals bij de DC-motor is hierbij niet nodig.
Asynchrone motoren worden ook inductiemotoren genoemd, omdat ze uitsluitend functioneren via elektromagnetisch geïnduceerde spanning. Ze draaien asynchroon omdat de omtreksnelheid van de elektromagnetisch geïnduceerde rotor nooit de draaisnelheid van het magnetisch veld (roterend veld) bereikt. Door deze slip is het rendement van asynchrone AC-motoren lager dan dat van DC-motoren.
SEW AC-motoren / asynchrone motoren en hun toepassingen.
Bij synchrone motoren, ook wel servomotoren genoemd, is de rotor uitgerust met permanente magneten in plaats van wikkelingen of geleiderstaven. Hierdoor is elektromagnetische inductie van de rotor niet nodig en draait de rotor synchroon, zonder slip, met dezelfde omtreksnelheid als het magnetisch veld van de stator. Het rendement, de vermogensdichtheid en de mogelijke toerentallen liggen bij synchrone motoren dan ook aanzienlijk hoger dan bij asynchrone motoren. De constructie van synchrone motoren is echter ook veel complexer en tijdrovender.
SEW synchrone motoren / servomotoren en hun toepassingen.
Naast de roterende machines die voornamelijk in de industrie worden gebruikt, zijn er ook aandrijvingen nodig voor bewegingen langs rechte of gebogen trajecten. Dergelijke bewegingsprofielen komen vooral voor in werktuigmachines en in positioneer- en handlingsystemen.
Roterende elektromotoren kunnen hun draaiende beweging ook omzetten in een lineaire beweging met behulp van een tandwielkast – ze veroorzaken die beweging dus indirect. Vaak beschikken ze echter niet over de benodigde dynamiek om bijzonder veeleisende en snelle "translationele" bewegingen of positioneringen te realiseren.
Hier komen lineaire motoren in beeld, die de lineaire beweging direct opwekken (direct drives). Hun werking is afgeleid van die van roterende elektromotoren. Stel je hiervoor een roterende motor voor die is "opengeklapt": de voorheen ronde stator wordt een vlakke verplaatsingsbaan (traject of rail) waarlangs het magnetisch veld zich vormt. In de lineaire motor wordt de rotor – die overeenkomt met de rotor in een driefasenmotor en daar in een cirkel draait – als een zogenaamde slede of translator in een rechte lijn of bocht over het traject getrokken door het langsbewegende magnetisch veld van de stator.
SEW lineaire motoren en hun toepassingen
De uitvinding van de elektromotor is niet toe te schrijven aan één enkele persoon. De ontdekking was het resultaat van het onderzoek van meerdere uitvinders. In de 19e eeuw groeide de belangstelling voor elektrotechniek sterk en inspireerde onderzoekers wereldwijd. De ene na de andere uitvinding volgde.
Aangezien de eerste elektromotoren afhankelijk waren van de stroomvoorziening via zinkbatterijen, duurde het nog lang voordat ze serieus konden concurreren met de overheersende stoommachines. Dit veranderde met de ontwikkeling van de eerste stroomgeneratoren.
Maar ook hier waren er beperkingen. De door de generatoren opgewekte gelijkstroom kon niet over lange afstanden worden getransporteerd. De doorbraak kwam pas met de introductie van wisselstroom en driefasige stroom, die zonder grote verliezen over lange afstanden kon worden geleverd, en met de uitvinding van de wisselstroommotor.
Hieronder een kort (niet volledig) overzicht van historische gegevens en feiten:
Als een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van aandrijf- en automatiseringsoplossingen bieden wij en breed scala aan asynchrone en synchrone motoren.
Of het nu gaat om energiezuinige motoren, lineaire motoren, elektrische cilinders, motoren in hygiënisch ontwerp of met explosiebeveiliging, laagspanningsaandrijvingen, enzovoort, wij garanderen de optimale elektromotoroplossing.
Een uitgebreid assortiment accessoires, zoals remmen, ingebouwde encoders en andere opties, maakt ons motoraanbod compleet.
DR.. (single-speed) AC motors | voor constante snelheid Toepassing: Deze standaard draaistroommotoren worden ingezet in algemene industriële toepassingen waar een constante snelheid volstaat. Denk aan transportbanden, pompen, ventilatoren en eenvoudige machines.