Steven Line als paradepaardje voor de zuivelindustrie

  • Steven bouwde de Steven Line, genoemd naar de oprichter van het bedrijf, Steven Bosgraaf.

    Steven Line

    Steven BV werkt standalone oplossingen uit, zoals afvul- en doseermachines, maar kan deze ook als modules samenvoegen tot compleet geautomatiseerde lijnen.

Onlangs verkochten Willie Wortels onder de naam Steven BV een machine, de Steven Line, aan zuivelproducent Weerribben Zuivel. Steven Line vult twintigduizend bekers kwark en vijftienduizend pakken melk per uur, geheel automatisch. Weerribben wilde 3 verschillende verpakkingstypen en 8 formaatgrootten zonder ombouwtijd kunnen verwerken. Dat lukte.

Steven Line

Steven Line is genoemd naar de oprichter van het bedrijf, Steven Bosgraaf. Deze directeur-eigenaar overleed plotseling in mei 2020. Hij was een uitvinder pur sang en werkte met zijn medewerkers aan volautomatische systemen voor het vullen en verpakken van verse voedingsmiddelen, zoals zuivel, maar ook sauzen, soep en wraps en sandwiches.

Volautomatische systemen

Het bedrijf Steven BV werkt standalone oplossingen uit, zoals afvul-, doseer,- decoreer-, en telmachines, maar kan deze ook als modules samenvoegen tot compleet geautomatiseerde productielijnen. De modulaire opbouw geeft de klant de ruimte om te kiezen welke handeling hij waar uitgevoerd wil hebben binnen het complete proces. Ook is het mogelijk om bepaalde handelingen juist handmatig te doen.

Weerribben Zuivel verstrekte de opdracht op basis van een beproefd concept. Maar in overleg met Steven BV en preferred suppliers als SEW-Eurodrive en Siemens werd besloten de machine op basis van de nieuwste technologie vanaf de basis op te bouwen. Steven BV pakt projecten als deze met de klant als een joint venture aan. In dit geval dachten ook SEW en Siemens vanaf het prille begin in december 2020 tot aan de completering mee.

In de geest van Steven Bosgraaf

Steven BV is in 2005 opgericht en gevestigd in Joure (Friesland). Het jonge bedrijf met bijna 50 jaar ervaring in de branche – meegebracht door Steven Bosgraaf vanuit vorige bedrijven - wil in de geest van de oprichter op technisch vlak vooraan staan, geen concessies doen aan de kwaliteit en de concurrentie, vooral uit Duitsland, vóór blijven.

Bouw en werking machine

De Steven Line is dus letterlijk vanaf de basis opnieuw geëngineerd. Speciale aandacht ging naar hygiëne en steriele afwikkeling, storingsvrije werking, snelheid en gebruiksgemak (geen ombouw!). Klaas-Jan van Vliet, mechanical engineer en bedrijfsleider van Steven BV: “Het platform is helemaal nieuw. In plaats van een kettingtransport, waar we veel ervaring mee hebben, kozen we voor riemtransport. Dit is gemakkelijker te reinigen, slijt bijna niet en is licht van gewicht. Alle medewerkers moesten meedenken over eventuele risico’s. Dit was de grootste drempel, want de basis moest onderhoudsvrij, schoon en storingsongevoelig zijn.”

De Steven Line wordt aangesloten op de producttanks van Weerribben Zuivel. Medewerkers van Weerribben plaatsen de bekers (bijvoorbeeld 75 mm en 95 mm) en emmertjes handmatig op de houders in het stapelstation. Ze kunnen door elkaar heen worden verwerkt, zodat ombouw niet nodig is. In het uv-station worden de bekers met uv-licht gesteriliseerd. Blijft per ongeluk een beker ‘hangen’ dan draait de machine gewoon door en kan men het euvel later herstellen. De lichte overdruk in de machine zorgt ervoor dat er geen vuildeeltjes van buiten naar binnen kunnen dringen.

Quote van Carsten Weissflog, software engineer en bedrijfsleider

Samenwerking met SEW-Eurodrive

SEW-Eurodrive is één van de onze vaste leveranciers. We waarderen het dat hun inbedrijfname-technicus onbevangen samen met onze mensen aan de machine zelf dingen zit uit te vogelen.”

Open

Weerribben Zuivel is de zuivelboerderij van Klaas de Lange aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is een biologische veehouderij annex ambachtelijke zuivelfabriek. Van de melk van de koeien maakt Weerribben Zuivel een groot assortiment ambachtelijke biologische zuivelproducten, zoals melk & drinks, vla, pap, room, kwark, yoghurt, boter en koffiemelk.

Steriliseren met UV-licht

SEW image
Uv-licht steriliseert sealtjes op bekers

Het vulstation is zodanig gebouwd dat het gemakkelijk te reinigen en demonteren is. Uv-licht steriliseert de sealtjes op de bekers. Aan de zijkant is een platinemagazijn gemaakt, waarmee medewerkers snel in de machine kunnen komen zonder de deur te hoeven openen. De overdruk en constante luchtstroom blijven daardoor intact. Het seal-station kantelt automatisch, hetgeen langdurig contact met het product voorkomt. Dit kantelen is tevens handig in verband met onderhoud.

Nadat de bekers en emmers zijn gevuld en geseald, volgt de lektest. Door de bekers iets te forceren, gaan ze iets bol staan en gaat de daarboven gemonteerde meetpen met een bepaalde uitslag omhoog. Gaat hij niet of niet voldoende omhoog, dan is er ergens een lekje en is de beker niet goed geseald. De betreffende beker wordt uitgesorteerd en de machine plaatst vervolgens de deksels – die eerst zijn gesteriliseerd met uv-licht – op de andere bekers.

Hygiënisch design

Automatische reiniging zonder demontage

Schoonmaken van de hele lijn gebeurt volgens het Cleaning in Place-concept. Deze techniek maakt het mogelijk automatisch te reinigen zonder dat demontage, verplaatsing of uit elkaar halen nodig is. Vandaar de lekgoten onder aan de zijkanten van de lijn.

Al met al zijn grote stappen gezet op het vlak van hygiënisch design en het toepassen van de modernste technische mogelijkheden.

Aandrijftechniek en motion control van SEW

Alle aandrijftechniek en motion control in de Steven Line zijn afkomstig van SEW. Er zitten 17 synchrone servoassen in die allemaal onafhankelijk van elkaar positioneertaken uitvoeren. Een MOVI-C® controller, type UHX45A bestuurt de servomotoren. De servoregelaars zijn van het type MOVIDRIVE® Modular, ook uit de nieuwe MOVI-C®-generatie.

SEW image
Aandrijftechniek van SEW-Eurodrive

De MOVIDRIVE® Modular is een high-end servosysteem dat gebruikmaakt van een gekoppelde tussenkring met één centrale voedingsmodule. Door deze gekoppelde tussenkring kunnen de verschillende servoassen onderling energie uitwisselen waardoor ze efficiënt met regeneratieve energie kunnen omgaan. Hierdoor is het ook mogelijk om zeer compact te bouwen in de besturingskast, zeker in combinatie met de toegepaste dubbel-asmodules.

Daarnaast is gebruikgemaakt van de nieuwe éénkabeltechnologie van SEW met DMI (Digital Motor Integration). Met DMI volstaat één kabel om een verbinding te maken tussen de motoren en een SEW MOVI-C®-regelaar voor de voeding én de communicatie. Dit maakt afzonderlijke kabels voor motor, rem, thermistor, encoder e.d. overbodig. Ook is er bij DMI een elektronisch typeplaatje opgenomen. Als de regelaar met de motor wordt verbonden, stelt de regelaar zichzelf in op basis van de data die op het elektronisch typeplaatje staan. Dit scheelt veel insteltijd (10 s ten opzichte van ca. 10 min voor het handmatig instellen via een laptop) en verkleint de kans op het maken van fouten. De motor/regelaar-combinatie is dus supersnel in bedrijf te nemen.

Toekomst Steven BV

Weissflog: “Natuurlijk zijn we nu alweer verder. Zo denken we voorzichtig aan de integratie van robotica in de machines om handmatig werk verder te automatiseren en aan palletiseeroplossingen. En we doen mee met een pilotproject in het kader van IoT (Internet of Things). Hier vragen we ons af welke informatie we op welke manier kunnen verzamelen en hoe we deze gegevens kunnen gebruiken en delen met andere apparaten. We zouden bijvoorbeeld in de toekomst fouten willen kunnen voorspellen en energieverbruik willen verlagen. We willen sowieso veel aandacht besteden aan duurzaamheid, want de energietransitie moet hoe dan ook plaatsvinden. In de huidige lijn is trouwens al energiemanagement ingebouwd: het regeneratief vermogen van de motoren wordt hergebruikt.”

SEW image
V.l.n.r.: Roy Burger (SEW), Carsten Weissflog, Klaas-Jan van Vliet (Steven)

Momenteel staat de Steven Line nog in de hal te schitteren van Steven BV. Dit duurt niet lang meer, want binnenkort gaan ze de complete lijn in één keer optillen, in een dieplader naar Weerribben Zuivel transporteren en daar via het dak naar binnen takelen. Op naar een leven vol snelle productie voor hongerige magen.

Last visited