Qimarox: Components for material handling systems

  • Qimarox maakt palletiseermachines en productliften

    Snelle machinebouw dankzij decentrale techniek

    Zonder al te veel technische kennis, met kant-en-klare modules, in een paar stappen een complete machine up and running dankzij decentrale techniek.

Compacte, ruimtebesparende schakelkasten en maar twee kabels voor communicatie en voeding gaven deze klant de mogelijkheid om eenvoudig en met minder ruimte de nieuw geleverde aandrijvingen snel in gebruik te nemen. Bij toeval kende de machineleverancier de decentrale technieken en producten van SEW-EURODRIVE. Hij gebruikt die zelf al jaren waardoor het bedrijf snel ontwerpt, opbouwt, test, afbreekt en levert.

Qimarox

Qimarox uit Harderwijk (90 werknemers) is zo’n machineleverancier. Het bedrijf maakt palletiseermachines en productliften en richt zich vooral op de ontwikkeling en productie van hoofdcomponenten voor machinebouwers, OEM’ers en system integrators in de logistiek en transportsysteembouw. De palletisers en productliften worden ingezet in productielijnen in de sectoren warehousing, interne logistiek en voedingsmiddelen.

Deze producten gaan de hele wereld over: Europa, USA, Zuid-Amerika, Azië - soms met een monteur erbij. Verzending gebeurt in de vorm van bouwpakketten. De modules kunnen klanten met een minimum aan handling ter plekke op basis van een handleiding opbouwen.

Legoblokken

Berry Jansen, software engineer bij R&D, werkt al 15 jaar bij Qimarox en hij nam het hele maakproces van het bedrijf onder de loep, met speciale aandacht voor standaardisatie en het maken van modulaire en herbruikbare producten. “We willen modulair bouwen en zo de herbruikbaarheid van systeemcomponenten vergroten en de doorlooptijd verkorten. Vandaar dat decentrale techniek voor ons interessant is. Deze past in onze strategie om met ‘legoblokken’ een systeem op te bouwen. De klant wil de ontbrekende legoblokjes van ons krijgen.” Die levert Qimarox dus met haar modules. “Met ons brede productengamma kunnen we samen met onze partners (OEM’ers en system integrators) elke eindgebruiker – overal ter wereld – bereiken en bedienen. Vanwege de standaardisatie van al onze producten kan er altijd snel – klantspecifiek – een machine worden geconfigureerd. En onze partners hoeven zelf niets te ontwikkelen.”

Voordelen decentrale techniek

Berry Jansen: “Met decentrale techniek bevindt de I/O zich lokaal op de frequentieregelaar, zodat we alle bekabeling bij de motor houden, zoals eventuele sensoren. We leggen een ringleiding door de machine heen, zodat de klant alles aan elkaar kan linken.”

De voordelen van decentrale techniek

“Wat in de schakelkast zit, is nu praktisch altijd hetzelfde”, aldus Jansen. “Dan wordt deze dus een vast kostenplaatje, verloopt het calculeren sneller en blijft het overzichtelijk voor klanten. Dat is niet het enige voordeel. Beter testen is mogelijk aangezien de ‘legoblokken’ al compleet bedraad zijn en deze modules zonder schakelkast getest kunnen worden. Dat bespaart tijd in de opstartfase. Daarnaast is de leercurve voor integrators is ook lager, want ze krijgen een complete set. Ze hoeven – kort door de bocht gezegd – alleen nog maar de scope van bijvoorbeeld afmeting en gewicht, of de overbrengingsverhouding in te stellen. Ook het uitwisselen van onderdelen is gemakkelijker.”

En dit is nog niet alles. De schakelkast is doorgaans qua grootte nog maar een vierde van de grootte van de schakelkast bij centrale installaties, ca. 1 m breed in plaats van doorgaans 4 tot 5 m. Jansen: “En we kunnen gemiddeld zo’n 75% aan kabels besparen. Voor de palletiser hebben we nu nog maar 10 kabels nodig in plaats van 40. Dit levert forse besparingen op in installatie-uren en in kabelmateriaal, vooral als het om afgeschermde kabels gaat, met het oog op elektromagnetische compatibiliteit.

Quote from Berry Jansen, software engineer bij R&D

“Klanten zeggen weleens dat het bij decentrale techniek moeilijker is om een storing te vinden, want alles staat verspreid in het veld. In een centrale schakelkast zie je meteen waar de storing is.”

Open

Samenwerking met SEW-EURODRIVE

De samenwerking met SEW-EURODRIVE dateert vanaf het begin. Jansen: “De eerste machines die wij fabriceerden, waren uitgerust met aandrijvingen van SEW. Door de goede service en het actief meedenken in oplossingen binnen onze branche heeft SEW zich bewezen als betrouwbare partner. Omdat Qimarox wereldwijd levert, is het belangrijk dat een partner als SEW dat ook doet en kan ondersteunen wanneer nodig.”

De decentrale techniek is niet door SEW-EURODRIVE uitgevonden, maar SEW heeft dankzij jaren ervaring en uitgebreide kennis producten ontwikkeld waarmee machinebouwers en fabrikanten steeds sneller en goedkoper productielijnen kunnen maken.

Wat maakt Qimarox?

Een bekend product is de Low runner LR3, een compacte palletiseercel die een grote verscheidenheid aan producten kan verwerken. Door de unieke manier van laag-formeren – het plaatsen van producten in een laag – kunnen nagenoeg alle patronen worden gemaakt. De machine stelt zichzelf volledig automatisch in. Door middel van HMI (human-machine-interface) kunnen ook bestaande patronen worden aangepast. Maar de gebruiker kan ook volledig nieuwe patronen aanmaken door eenvoudig de productmaten in te geven waarna de software een aantal patronen genereert.

SEW image

De gebruiker kiest zijn voorkeurpatroon en de machine gaat vervolgens de producten conform dit patroon verwerken. Allemaal zonder tussenkomst van een programmeur.

Lowrunner LR3 palletiseermachine van Qimarox

Ambities

SEW image

Qimarox heeft grote ambities. Het bedrijf wil als marktleider de groei op het gebied van vertikaaltransporteurs voortzetten en het marktaandeel voor palletizers flink vergroten.

Jansen: “Verder blijven we werken aan verbreding van ons productportfolio. Sleutelbegrippen hierbij zijn innovatie, standaardisering, verbeteringen in de breedte, breder inzetbare machines en capaciteitsvergroting om meer toegevoegde waarde te kunnen bieden, met name in de intralogistiek. Door standaardisatie is voor de gebruiker de kwaliteit geborgd en zijn onze producten overal ter wereld beschikbaar voor de beste prijs. Samenwerking met lokale integratiepartners zorgt voor de gewenste ondersteuning.”

Ook geïnteresseerd in decentrale techniek?

De ingenieurs van SEW-EURODRIVE denken graag met u mee om uw productieproces flexibeler en goedkoper in te richten.

Neem gerust contact op met Paul in't Hout, sales engineer motion control: telefoon 06 22 798 505 of e-mail: paul.inthout@sew-eurodrive.nl.

Last visited