Lan Handling Technologies kiest voor decentrale techniek

  • SEW image

Bij Lan Handling Technologies in Tilburg wordt momenteel het eerste modulaire handling-systeem met decentrale techniek van SEW opgebouwd en getest. De lijn bestaat uit circa 30 gestandaardiseerde modules met een of meer aandrijvingen. Begin 2022 wordt het systeem geïnstalleerd en in bedrijf genomen bij een fabriek in Spanje van een bekende voedingsmiddelenproducent.

Lan Handling Technologies Tilburg

Lan Handling Technologies, opgericht in 1969, maakt complete handling-systemen voor de conserven- en pet food-industrie. Door innovatie is Lan onder andere specialist geworden in het efficiënt en betrouwbaar beladen en ontladen van grote productbatches in sterilisatieketels. Met het integreren van robots in haar systemen speelde Lan als één van de eerste machinebouwers in op de groeiende vraag naar meer flexibiliteit. Lan Handling mag de grote multinationals onder haar klanten rekenen. Ruim 90% van wat Lan bouwt, gaat naar het buitenland.

Uitdagingen voor Lan

SEW image

De uitdagingen voor Lan zijn sterk verbonden met de uitdagingen van haar klanten.

De vraag van de consument naar meer variatie, duurzaamheid, personalisatie en transparantie van het productieproces is maar een van de huidige trends die impact hebben op een hele keten, en dus ook op de handling-systemen van Lan.

Milou Jansen, Marketing Manager bij Lan Handling Technologies in Tilburg:

"Gepersonaliseerde verpakkingen en inhoud per verpakking naar keuze zijn ontwikkelingen die we steeds vaker terug gaan zien. Denk bijvoorbeeld aan de zogeheten multipacks met steeds wisselende smaken in een doos. Op deze en nog meer trends proberen we tijdig te anticiperen."

Voor producenten zijn dit kansen om consumenten voor zich te winnen. Voor machinebouwers is het een hele uitdaging. Het vraagt continu meebewegen en innoveren. Iets wat in de bedrijfscultuur van Lan zit.

SEW beweegt en innoveert mee

Tom Verhagen, Manager Engineering bij Lan Handling Technologies in Tilburg:

"Alle optimalisaties en innovaties toetsen we op vooraf gedefinieerde criteria. Bij de start van het standaardisatie project binnen Lan was het toepassen van de nieuwste generatie aandrijvingen van SEW een belangrijke wens."

Tom Verhagen vervolgt: "Zoals bij alle verbeteringen en innovaties is er eerst getoetst of het bijdraagt aan vooraf gedefinieerde criteria. De criteria, zoals voedselveiligheid, duurzaamheid en kostenreductie, zijn opgesteld om invulling te geven aan de strategische doelstellingen van zowel Lan als haar klanten.

In het geval van het toepassen van de nieuwste generatie SEW-aandrijvingen zijn het reduceren van elektrocomponenten, het toepassen van safety over ethernet, de IE5–energieclassificatie en het optimaliseren van transportbewegingen de belangrijkste verbeteringen die in positieve zin bijdragen aan de criteria.

In SEW heeft Lan Handling een partner gevonden die dezelfde hoge kwaliteitsstandaard nastreeft, met de meest up-to-date kennis van decentrale techniek. SEW heeft internationaal een goede naam en een wereldwijde dekking. Daarnaast hebben we een lange relatie met elkaar. SEW levert ons al jaren de motorreductoren voor zowel de vestiging in Berkel-Enschot als voor de vestiging in Halfweg waar de end-of-line automatiseringssystemen worden gemaakt.”

Decentraal sluit aan bij duurzame doelstelling

SEW MOVIMOT® performance

Voor het project in Spanje worden 42 decentrale aandrijvingen van de nieuwe MOVI-C®-generatie toegepast, de MOVIMOT® performance.
Tom Verhagen: "Deze aandrijvingen hebben een IE5-energieclassificatie en appelleren daarmee aan de ‘groene’ wensenlijst en duurzame doelstellingen van de eindgebruiker. Door het toepassen van het decentrale concept worden zowel de voeding, ethernet-veldbus als safety als een string doorgelust. Hierdoor wordt aanzienlijk bespaard op kabels, en dus ook op bekabelingstijd. Hoe minder kabels, hoe beter alles schoongehouden kan worden.

Daarnaast kan de I/O direct op de aandrijving worden aangesloten. Omdat de MOVIMOT® performance is voorzien van een synchrone permanentmagneetmotor, heeft deze een groot regelbereik en een hoog piekkoppel. Hierdoor kan het aantal varianten worden gereduceerd en zijn er voor onze eindgebruiker minder reserveonderdelen nodig."

Onderstaand vergelijk laat zien dat er in een module significant minder sensoren nodig zijn bij de overstap naar het MOVI-C® platform. Links een module zonder decentraal concept, rechts een module met decentraal concept MOVI-C®.


SEW image

SEW-decentraal

Voor de klant van Lan wordt met decentrale techniek van SEW een besparing gerealiseerd op materiaal, energieverbruik en tijd door het reduceren van varianten en kabels, het inzetten van IE-5 klasse aandrijvingen en het toepassen van modulaire machinebouw.

De MOVI-C®-generatie producten van SEW bieden meer dan decentrale oplossingen. Het portfolio stelt machinebouwers en eindgebruikers in staat machines eenvoudig te automatiseren, grip te krijgen op de productie en verstandig om te gaan met tijd en energie.

Last visited